GEZİ ROTASI: GÜNEY MİDİLLİ



Lesvos Agiassos
Agiasos'ta Meryem Ana Kilisesi'nin hemen önündeki küçük meydandaki şirin kafelerde közde kahve içmeden dönmeyin:)
Lesvos Agiassos
Agiasos'taki üzeri mor salkımlı meydan
 İster Mytilene'den, ister Molyvos'tan adanın güneyini gezmek isterseniz Gera (Yera) Körfezi ve Plomari tarafları ve hatta Agiassos'u(Ayasos) rotanıza alabilirsiniz.

Lesvos Agiassos
Agiasos sokakları
Öncelikle Agiasos'tan bahsedeyim. Olympus dağının eteklerinde şirin ve otantik dağ köyü Agiasos'a zeytinlik ve ormanlık bir yoldan ulaşılıyor. Köyün aşağısında park ettikten sonra biraz yokuş yukarı 5-10 dakika kadar yürüyerek köyün meydanı ve Meryem Ana Kilisesi'ne ulaşıyorsunuz. Özellikle kestane ve ceviz ağaçları ile çevrili köyde kasım ayının ilk haftasında her sene Kestane Festivali düzenleniyor. Kestane bahçelerinde ve taş patikalarda yürüyerek kestane toplayabiliyorsunuz. Agiasos'un cevizi de çok güzeldir, küçük biraz yuvarlakça, tatlı ve lezzetli bir cevizdir. Bunun dışında mevsimine uygun olarak doğal ürünler; armut, kiraz, elma, incir kurusu da satılan stantlar görmeniz mümkün. Agiasos ağaç oymacılığı ve seramikleri hatta el işleri ile de meşhurdur. Ceviz ağırlıklı oymacılık gerçekten görülmeye değerdir. Hemen Meryem Ana Kilisesi'nin karşısındaki iki şirin kafede közde kahve içebilir ve "kaynar" adını verdikleri daha çok serin zamanlarda içilen kış çayı deneyebilirsiniz. Daha da yukarılara devam ettiğinizde başka bir meydan göreceksiniz, bu meydandan da sağlı sollu iki sokak sizi Agiasos köyünün en tepelerine kadar götürür. Bu sokaklarda gezip değişik evleri ve ilginç yapıları görmek ve köyün turistik olmayan yaşamına tanık olmak çok keyiflidir.  Buradayken Agiasos eskiden

Lesvos santouri
Agiasos ayrıca kültürel aktiviteleri ile de bilinir. Köyün tiyatrosu ve kütüphanesi hatta kütüphanesi içinde çok eski santurileri vardır, çocuklar burada müzik dersi alırlar. Bu arada Agiassos'un lehçesi ve kullandıkları kelimeler o kadar farklıdır ki Midillili birçok kişi bile bazen anlamakta zorlanırlar.

Lesvos Papados Vrana Olive oil museum
Vrana Zeytinyağı Müzesi Avrupa'nın en güzel zeytinyağı müzelerindendir
Agiassos'tan sonra yola çıkıp Gera Körfezi kıyısına indiğinizde hemen Perama'da yemek yiyebileceğiniz denizin yanında çok güzel yemek yapan hoş manzaralı restoranlar vardır. Bu noktada iç denizin karşı kıyısı size sanki boğazdaymışsınız izlenimi verecek kadar yakındır. Papados Perama'ya 5 dakika mesafededir ve Avrupa'nın en iyi zeytinyağı müzelerinden birine ev sahipliği yapar. Vrana Zeytinyağı Müzesi. Müzeyi gezip tadım yaptıktan sonra hala soğuk press yöntemi ile Gera zeytininden ürettikleri zeytinyağlarından alabilirsiniz.
Lesvos Barbagianni Ouzo Museum
Barbagianni uzolarının değişik alkol oranlarına göre çeşitleri

Lesvos Ouzo Fest
Her sene Midilli'de hem Mytilene'de hem Plomari'de Uzo Festivali yapılıyor
Ağaçlık ve çınarlı bir yoldan adanın üçüncü büyük yerleşimi olan Plomari'ye ulaşmanızın ardından burada görmeniz gereken yerlerin başında Yunanistan'ın en köklü uzo markalarından biri olan Barbagianni Uzo Müzesi vardır. (açıllış ve kapanış saatlerini dikkate alarak gidin) Müzenin alt katında üretimi de görebilir ve tadım yapıp alışveriş yapabilirsiniz. Hala aile işletmesi olarak çalışıyor ve dünyada bir çok ülkeye ihracat yapıyorlar. Plomari'de Agios Isidoros Plajı adanın en sevilen plajlarından biridir, küçük beyaz çakıllarla kaplı ve adanın diğer yerlerine göre biraz daha ılıktır. Plajda her zevke göre tesis bulunuyor. Plajın üst kısmında Plomari yoluna devam ederken birkaç kafe gayet güzel bir ortam sunuyor. Plomari'de yemek yemek isterseniz şehrin giriş kısımında denize paralel restoranları göreceksiniz, yolun deniz kısımında masalar koymuşlar. Burada gayet iyi yemekleri olan tavsiye edebileceğim bir restoran da var. Plomari'yi geçip ayrı bir sahile Melinda Plajına da ulaşabilir ve oradan da denize girebilirisniz. Plomari'nin ilk girişi çok sevimli gelmiyor. Ama ortasında yeşil parktan sonra meydandan içeri girip Plomari'nin daha klasik yapılarının olduğu kısmı gezebilir çok eski bir çınarın bulunduğu korunaklı bir meydandaki kafelerde oturabilirsiniz.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR