Midilli Adası'na dair kısa kısa..

Biraz da kısa kısa genel kültür.. Daha sonra detaylandıracağım başlıklar olacak.


-Midilli Adası birçok Yunan Adası'na göre oldukça yeşil ve büyük bir ada. Osmanlı zamanında "Zümrüt Ada"sı olarak anılırmış.

-Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın 3. büyük adasıdır.

-Kuzey Yunan Adaları Bölgesi'ndedir ve başkenti Mytilene'dir. Midilli'ye Lesbos, Lesvos veya bazen Mytilene de denir. Adanın diğer büyük yerleşimleri Plomari, Kalloni, Molyvos, Petra, Agiassos, Mantamados, Eresos'tur.

-Skala kelimesi iskele anlamında kullanılıp başına geldiği yerleşim yerlerinin deniz kıyısındaki bölgesi anlamına gelir. Mesela Kalloni-Skala Kalloni, Skamnia-Skala Skamnia, Eresos-Skala Eresos..vb gibi

-Başkent Mytilene'de uluslararası bir havaalanı bulunmaktadır. Yaz sezonu en çok turist direkt uçuşlarla Hollanda, İngiltere, Almanya ve Kuzey Avrupa ile İskandinavya ülkelerinden gelmektedir. Sanılanın aksine en çok Türk turist gelmemektir. Sebebi ise çok eskiden beri Avrupa ülkelerinde büyük tur operatörlerinin otelleri ve stüdyoları-daireleri sezonluk kapatıyor olmaları ve her hafta birçok charter uçuşu gerçekleştirmeleridir.

-Adada Mytilene merkez ve Petra olmak üzere iki adet gümrüklü liman bulunmaktadır. Mytilene'de gerek Blue Star gerek Hellenic Seaways gemileri Atina, Selanik, Kavala ve bazı adalara(Limnos, Sakız, Samos, Ikaria, Mykonos gibi) seferler yapmakta, Turyol, Jale ve Jalem Katamaran firmaları da Ayvalık'a düzenli seferler gerçekleştirmekteler. Petra'da 2017 itibari ile Ayvalık'tan Jalem Katamaran ve 2018 Haziran itibari ile de Küçükkuyu'dan Dentur Avrasya hizmet vermektedir.
Adaya ulaşım hakkındaki yazım için tıklayınız.
Midilli Adası'ndan nerelere uçabileceğiniz konusundaki yazım için tıklayınız.

-Taşımadan bahsetmişken adada şehirler arası otobüslerle Molyvos'a ve başka şehirlere gitmek mümkün. 2016 itibari ile Mytilene'den Molyvos'a 09:30, 11:00 ve 13:15'te sefer yapılıyor ve 1,5 saat kadar sürüyor.(yaz sezonu) Molyvos'tan ise saat 07:00 ve 16:00 itibari ile seferler var. (Daha önceki senelerde 16:30 olan seferler 2016 itibari ile 16:00'a çekildi ve Mytilene otobüs parkına gittikten sonra ayrıca limana da devam ediyorlar. Yani arabaya ihtiyacı olmayan için Molyvos'a araçsız gelip gitmek mümkün.) Midilli Adası şehirlerarası otobüs seferleri için tıklayınız Daha önce de belirttiğim gibi araç kiralamak istemeyenler ve Molyvos-Petra tarafına gitmek isteyenler için bir alternatif de Küçükkuyu'dan direkt Petra Limanı'na gelmektir ve bir sürü avantajı vardır.

-Nüfus 85.000'den fazla olup yaklaşık üçte biri başkent Mytilene'de yaşamaktadır.

-Adada en önemli geçim kaynakları Turizm, balıkçılık, hayvancılık, uzo üretimi, zeytinyağı üretimi, mandıracılık, tuz üretimi ve arıcılık olarak gösterilebilir. Yunanistan'ın herhangi bir yerinde içeceğiniz bir uzo büyük ihtimalle Midilli Adası'nda üretilmiştir :)
Uzo üretimi hakkındaki yazım için tıklayınız
Midilli'de zeytinyağı yazım için tıklayınız

-Ada'nın güneyinde 20 Milyon yıl önce var olmuş bir yarı tropikal orman, florası ve bazı hayvan kalıntıları Miyosen Dönemi'nde Ege Denizi'ndeki yoğun volkanik aktiviteler sırasında fosilleşerek günümüze kadar gelmiştir. Güneybatıdaki Sigri'de Avrupa'nın sayılı jeoloji müzelerinden FOSİL ORMAN MÜZESİ'nde ve FOSİL ORMAN PARKI'nda buna dair en güzel kanıtları kendi gözlerinizle görmenizi tavsiye ederim.
Sigri Fosil Orman Müzesi yazım için tıklayınız.

-Biz Türkler ile ilgili kısmına gelince; Osmanlı Dönemi'nde 1462'den sonra Balkan Savaşları'na kadar tam 450 sene Türklerle Yunanlar iç içe yaşamış ve birbirlerinin kültürlerini paylaşmışlar. Bugün anakarada(misal Atina'da) kullanılmayan ama adada kullanılan bazı kelimeler kulağınıza epey tanıdık gelir. Adanın her bir köşesinde eski cami, minare, çeşme, sarnıç, kale ve hamama rastlamak mümkün. Eğer ödenek alınabilirse, restorasyon ve bakımları sağlanıyor. Mesela Molyvos'ta kimsenin bilmediği ama tam çarşının içinde eski bir Molyvos Osmanlı Hamamı'nın restorasyonu senelerdir sürüyordu ve nihayet temmuz 2016 itibari ile açıldı. Harika bir restorasyon gerçekleştirilmiş, şu anda müze olarak görülebiliyor. Molyvos'a gelenler kaçırmayın derim! not:2017 itibari ile açıkken denk gelirseniz görebilirsiniz, düzenli bir çalışan olmadığından devamlı açık değil. Ama 2018 Dentur Avrasya'nın turları ile gelirseniz gruplar için açtırılabiliyor.
Molyvos Osmanlı Hamamı hakkındaki yazım ve resimler için tıklayınız.

-Mübadele'de Anadolu'dan gelen Rumlar ve Midilli'den gelen Türkler benzer dramları yaşamışlar. (Bu yüzdendir ki 2015'te başlayan mülteci krizinde adaya her gün binlerce mülteci kaçak olarak şişme botlarla gelirken, adanın yerli halkından birçok kişi geçim kaynakları olan turizmin baltalandığını bile bile onlara kucak açmıştır. Vatansız kalmanın ne olduğunu bilen bu güzel yürekli insanlar bu sene Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişlerdir.) Türklere karşı gayet misafirperver ve sıcaklar, bazıları çat pat Türkçe kelimeler söylüyorlar. İngilizce bilmeseniz de anlaşabiliyorsunuz.


Yorumlar

  1. Midilli Adası ve özellikle Molyvos'u orada yaşayan birisinden duymak daha güzel, blogun devamını bekliyoruz.. sevgiler. Ceren

    YanıtlaSil
  2. Blog daha çok yeni, merak etmeyin her hafta yeni bilgiler ekliyorum, yakın zamanda çok daha kapsamlı olacak.. sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR