MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

Midilli Adası'ndan ne almalı?


 Tabi ihtiyaçlar ve zevler kişiden kişiye değişebilir ama genel olarak gelenlerin aldıkları ve beğendiklerinden küçük bir liste yaptım.

1) Zeytinyağı - Yunanistan'ın en iyilerindendir, yalnız alacağınız yağın başka bölgelerin değil adanın yağı olduğuna emin olun. Zeytinyağı ile ilgili yazımı okumak için tıklayınız.
2) Uzo - Uzonun memleketine gelmişken almamak olmaz değil mi? Uzoya dair yazım için tıklayınız.
3) Şarap - Hem adaya has şaraplar hem Yunanistan'ın farklı yerlerinde üretilen şaraplar tatmaya değer. Methymnaeous Chidra'da volkani arazi üzerinde organik olarak üretilen ve yapılan bir şaraptır.
4) Deniz tuzu ve otlar - Kaloni Körfezi'nin tuzlalarından çıkan tuzlar tüm Yunanistan'a gönderiliyor. İçinde çeşitli otlar/baharatlar katılmış çeşitleri var. Ayrıca papatya, biberiye, dağ kekiği gibi otlar da kooperatiflerce satılıyor ve gayet güzeller.
Molyvos çarşısı
Evelyn, Molyvos Çarşısındaki üç yol ağzında çeşmenin arkasında, geleneksel ürünler bulabileceğiniz şirin mi şirin küçük bir dükkan
Molyvos sarı kapı süsü
Evelyn'in kapı girişi. Bu sarı ve mor mayıs çiçeklerinden kapı süsü yapılıyor
molyvos agora
Evelyn'den bir görüntü





















5) Peynir - Özellikle antik zamanlardan beri yapılan Midilli'nin tescilli peyniri Ladotyri(ladi-yağ tyri-peynir demek, geçmişte seramik küplerde zeytinyağı içinde muhafaza edilirmiş), Midilli gravyeri ve Midilli fetasını tavsiye ederim. Çoğunlukla tavsiye ettiğim marka adanın markası, Chidra'da üretilen ve logosunda çöpten bir keçi olan LESVOS DAIRY. Her tür süpermarket ve bakkallarda bulabilirsiniz.
6) Bal - Adanın zengin bitki örtüsü ve ormanlarında ödüllü kooperatif balları üretiliyor. Eğer dağ köylerinde arıları olan bir tanıdık bilmiyorsanız, kavanozunun üzerinde bal peteğinden bir Midilli Adası haritası olanı tercih edebilirsiniz. Balın zamanla şekerlenmesi, hilesiz bal olduğunu gösteriyor.
7) Reçel - Kadın kooperatiflerinin yaptığı fıstıktan patlıcana kadar envai çeşit reçel meraklılarını bekliyor.
8) Erişte, ev yapımı şehriye(kritheraki), tarhana- Yine kadın kooperatiflerinde ve geleneksel üretim yapan yerel markalarda bulabilirsiniz. Ev yapımı şehriyeyi genelde güveç tarzı yemeklerde veya makarna niyetine soslu yapıp yiyorlar. Tarhana bizdeki tarhana değil, adı aynı ama içeriği çok farklı ve çorbada erimiyor, bir nevi pirinç veya şehriye gibi kullanıyorlar balık çorbasında.
9) Çikolata - Tek bir tavsiyem var ION marka bademli çikolata ama gramajı en ağır olan kalın paket. içindeki bademler bütün olmalı.
10) Krem ve kozmetik- Her ne kadar Midilli Adası menşeili olmasa da Sakız Adası'ndan gelen sakızlı veya zeytinyağlı kremler bir harika. Ayrıca eczanelerde satılan büyük ölçüde doğal malzemelerle yapılan KORRES veya APITIVA marka kozmetikleri tavsiye ederim.
11) Agiassos'ta ve başka turistik yerlerde zeytin ağacından ahşap işleri. Mutfak gereçleri, dekoratif eşya veya kesme tahtaları gibi..
Agiassos kahve
Agiassos'ta tipik bir kahve, "kafeneio". Seramik kahve fincanlarında közde kahve içmek çok keyifli..
Agiassos Meryem Ana Kilisesi  önündeki meydan
Agiassos'ta Meryem Ana Kilisesi'nin önündeki kahveler en sıcak yaz günü bile serin havasıyla çok davetkar. Buralarda arkadaki gibi birçok seramikçi görebilirsiniz.
12) Seramik - Agiassos'ta oldukça geleneksel ama şirin ve hoş seramikler var. Kafelerindeki kahve fincanlarının benzerlerinden alabilirsiniz. Büyük porsiyon türk kahvesi içmek isteyenlere bire bir :) Veya birçok arkadaşımın beğendiği seramik sanatçısı Sotiris Tsokos ile eşi Vaso'nun atölyesi SEA AND SUN. İçerideki herşey çok zevkli. Özellikle kendi yaptıkları antik yunandan, balık, ahtapot, deniz canlıları ve doğa temalı çok hoş renkler kullandığı çeşitli boylardaki kaseleri harika.(yeri: Molyvos Çarşısı'nda Hamam Restoran'ın karşısı, kasabın yakınında)
Molyvos Sotiris Tsokos seramik
Molyvos'ta ve bence tüm adada en zevkli ve en harika renkli/desenli seramikleri yapan sanatçı Sotiris Tsokos'un atölyesi ve dükkanı
Molyvos seramik
Molyvos- Sotiris Tsokos seramik yapımı aşamasında tornada..
13) Deri sandaletler veya eşyalar: Sandaletler hem sağlam, hem rahat hem de fiyatları uygun.
14) Çocuğunuz için oyuncakçı arıyorsanız Mytilene'de biraz dışında Jumbo ve merkezinde iki katlı oyuncakçı Comfuzio. Özellikle PLAYMOBIL ve LEGO çeşitleri için girmeye değer. Molyvos'ta liman yolu üzerinde ZOOM'da hem kaliteli tekstil hem de Kuzey Avrupa ülkelerinden getirilen oyuncaklar bulmak mümkün.

15) Gümüş işi - Takı almadan duramam diyenlerdenseniz Molyvos'ta MYTHOS ART GALERY özgün ve zevkli tasarımların adresi.
16) Turistik dükkanlarda liste dışında aklınıza gelebilecek birçok şey bulabilirsiniz.
Molyvos Market
Molyvos'ta kaleden aşağı çarşıya inerken tepesi mor salkımlarla kaplı taş sokallardan geçiyorsunuz..


Bir de unutmamak lazım. Mytilene merkezde mağazalar / dükkanlar Pazartesi-Cumartesi 14:00 e kadar açık. Salı, Perşembe ve Cuma günleri ise 17:50 gibi tekrar açılıyor 20:00-21:00 e kadar açıklar. Hipermarketler haftaiçi tüm gün açık. Pazar her yerde in cin top oynuyor.
Ama turistik köylerde genellikle her gün ve günün büyük bölümü açıklar. Fazladan eleman çalıştıramayanlar bazen öğlen kapatıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR