MİDİLLİ ADASI’NDA UZO ÜRETİMİ
Midilli Adası uzo adasıdır, bunun en önemli sebeplerinden biri olarak adanın suyunun çok güzel olması gösterilir. Yunanistan'ın en ünlü, kaliteli uzoları bu adadandır, yaklaşık 20 üretici bulunur. En çok bilinen ve beğenilenler arasında Barbagianni, Smyrnio, Plomari, Mini, Fimi, Kefi gösterilebilir.
Uzo
damıtılmış içkilerdendir. Damıtma ilk olarak Bizans döneminde
ortaya çıkmış, İzmir ve İskenderiye'de geliştirilmiştir. Midilli
Adası'na dönenler aile sırlarını da beraberlerinde getirmişlerdir.
Farklı üreticilerin farklı tarifleri, içindeki aromatik bitkiler hala
aile sırı olarak saklanmaktadır. Bu farklılıklardan dolayı herhangi bir
uzoyu diğerinden daha iyi diye belirtmek yanlış olur, herkesin damak
tadına göre beğeneceği uzo başka olacaktır.
Uzonun sevilme sebeplerinden en önemlisi rakıya göre daha hafif olması ve sonrasında baş ve mide ağrısı yapmaması olarak gösteriliyor. Bunu söyleyen ben değilim, rakıseverler.
Peki uzo içerken dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Öncelikle
uzo buzdolabına koyulmuyor, kristalleşme oluyormuş. Dikkat ederseniz
restoranlarda da hep uzolar dışarıdadır. En makbulü uzoyu koyduğunuz
bardağa soğuk su eklemek ve dilerseniz en son buz koymaktır. Tabi ki
rakı gibi uzoyu da mezelerle yavaş yavaş tüketmek daha sağlıklıdır.
Güzel mezeler ve yemek dışında mümkünse manzara, deniz kokusu ve size eşlik
edecek arkadaşlar da lazım.. :)
Ayrıca, Plomari'de Türkler tarafından çok beğenilen Barbayanni (Varvayanni) Uzo Müzesi ve Üretim Yeri'ni ziyaret ederek uzo geleneğinin geçmişine yolculuk yapabilir, daha sonra modern üretimi görüp, bizzat tadım yapıp alışverişinizi yapabilirsiniz.Giriş ücretsizdir.
Ayrıca, Plomari'de Türkler tarafından çok beğenilen Barbayanni (Varvayanni) Uzo Müzesi ve Üretim Yeri'ni ziyaret ederek uzo geleneğinin geçmişine yolculuk yapabilir, daha sonra modern üretimi görüp, bizzat tadım yapıp alışverişinizi yapabilirsiniz.Giriş ücretsizdir.
Barbayanni Uzo Müzesi için www.barbayanni-ouzo.com sitesinden bilgi alabilirsiniz. |
Yorumlar
Yorum Gönder