MİDİLLİ ADASI’NDA UZO ÜRETİMİ


Midilli Adası uzo adasıdır, bunun en önemli sebeplerinden biri olarak adanın suyunun çok güzel olması gösterilir. Yunanistan'ın en ünlü, kaliteli uzoları bu adadandır, yaklaşık 20 üretici bulunur. En çok bilinen ve beğenilenler arasında Barbagianni, Smyrnio, Plomari, Mini, Fimi, Kefi gösterilebilir.  
Uzo damıtılmış içkilerdendir. Damıtma ilk olarak Bizans döneminde ortaya çıkmış, İzmir ve İskenderiye'de geliştirilmiştir. Midilli Adası'na dönenler aile sırlarını da beraberlerinde getirmişlerdir. Farklı üreticilerin farklı tarifleri, içindeki aromatik bitkiler hala aile sırı olarak saklanmaktadır. Bu farklılıklardan dolayı herhangi bir uzoyu diğerinden daha iyi diye belirtmek yanlış olur, herkesin damak tadına göre beğeneceği uzo başka olacaktır.   
Uzonun sevilme sebeplerinden en önemlisi rakıya göre daha hafif olması ve sonrasında baş ve mide ağrısı yapmaması olarak gösteriliyor. Bunu söyleyen ben değilim, rakıseverler.
Peki uzo içerken dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Öncelikle uzo buzdolabına koyulmuyor, kristalleşme oluyormuş. Dikkat ederseniz restoranlarda da hep uzolar dışarıdadır. En makbulü uzoyu koyduğunuz bardağa soğuk su eklemek ve dilerseniz en son buz koymaktır. Tabi ki rakı gibi uzoyu da mezelerle yavaş yavaş tüketmek daha sağlıklıdır. Güzel mezeler ve yemek dışında mümkünse manzara, deniz kokusu ve size eşlik edecek arkadaşlar da lazım.. :)

Ayrıca, Plomari'de Türkler tarafından çok beğenilen Barbayanni (Varvayanni) Uzo Müzesi ve Üretim Yeri'ni ziyaret ederek uzo geleneğinin geçmişine yolculuk yapabilir, daha sonra modern üretimi görüp, bizzat tadım yapıp alışverişinizi yapabilirsiniz.Giriş ücretsizdir.
Barbayanni Uzo Müzesi için www.barbayanni-ouzo.com sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR