MİDİLLİ ADASI’NIN ZEYTİNYAĞI


Midilli adası zeytinleri
Kuzey Ege'nin iklimi bambaşka, Midilli Adası'nın  zeytinyağı Yunanistan'da olağanüstü diye adlandırılır.
Yunanistan'da zeytinyağı almak isterseniz en kaliteli yağları Midilli Adası'nda bulabilirsiniz.Midilli Adası’nın en önemli geçim kaynaklarından biri zeytinciliktir. Zeytin yemelikten ziyade yağ içindir. Adada 11 milyon zeytin ağacı olduğu tahmin ediliyor.
1800lerde Avrupa pazarında en kaliteli yağlar Midilli Adası’ndan gelirmiş. Ayrıca zeytinyağından yapılan sabunlar da çok rağbet görürmüş. Avrupa ile yapılan bu ticaret adaya mimari zenginlik ve kültür olarak dönmüştür. Hala hem Yunanistan’ın hem Avrupa’nın en kaliteli yağlarından biridir. 
Midilli Adası zeytinyağı
Theophilos Chatzimichael 1873-1934 yılları arasında yaşamıştır, yukarıda yaptığı bir zeytinlik manzarası..
Peki nereden ve hangi zeytinyağını almalı?
Mini marketlerde, süpermarketlerde ve geleneksel ürünler satan turistik dükkanlarda Yunanistan’ın her bir köşesinden gelme çeşitli marka zeytinyağı bulabilirsiniz. Bunların bazıları görüntü açısından çok hoş olabilir ama kalite ve tat olarak aradığınızı bulamayabilirsiniz. O yüzden Midilli Adası’nın kendi zeytinyağını almanızı öneririm. Bir dağ köyü olan Stipsi’nin kooperatif yağı(şişeleri ve tenekeleri çok albenili olmayabilir) önerebileceğim kaliteli bir yağdır. Bu arada fiyatların Türkiye’ye göre daha ucuz olduğunu söyleyebilirim.Soğuk press Porto Gera marka zeytinyağını da Papados'ta bulunan Vrana Zeytinyağı Müzesi'nde bulabilirsiniz. Avrupa'nın en iyi zeytinyağı müzelerinden biri olan Vrana Zeytinyağı Müzesi'ni gezdikten sonra tadım yapıp alışveriş yapabiliyorsunuz. Müzede Türkçe dijital rehber aracılığıyla (telefon gibi olanlardan) gezebiliyorsunuz.  Bunun dışında birkaç tane daha soğuk press marka zeytinyağı var.
Midilli Adası zeytinyağı müzesi
Vrana Zeytinyağı Müzesi



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR