MİDİLLİ'YE ULAŞIM

Midilli hızlı katamaran

Midilli Adası’na gitmeye karar verdiniz. Peki en kolay ve ucuz ulaşım nedir? Feribot mu, hızlı katamaran mı kullanmalı? Her birinin dezavantajları ve avantajları nelerdir?
Bu sayfada bütün bu sorularınıza yanıt bulacağınızı umuyorum.
2016'da Ayvalık’tan Midilli Adası’na(Mytilene Limanı'na) giden üç hat mevcuttu. İki tanesi feribot ve bir tanesi hızlı katamaran.2017 sezonunda aynı hatlar başkente yani Mytilene'ye gitmeye devam edecek. Ayrıca 2017 Haziran sonu itibari ile Ayvalık-Petra hızlı katamaran hattı da haftada 3 sefer yapmaya başladı. Bunun dışında son haber 1 Haziran tarihi itibari ile Küçükkuyu'dan direkt Petra hattının başlamasıdır.
1.       JALEM TUR KATAMARAN: 
A) Hızlı katamaran ile Ayvalık-Mytilene yaklaşık 45 dakika sürüyor. Genellikle sabah 9:00 Ayvalık-Mytilene ve akşam 18:00 Mytilene-Ayvalık olmak üzere iki seferi var. Fiyatı gişede yetişkin için 35 Euro gidiş dönüş. (0-6 yaş 2 Euro, 7-12 yaş 50% indirimli)
Avantaj: Hızlı gidiyor, pasaport kontrolüne diğer iki hattan önce varıyorsunuz ve daha çabuk çıkıyorsunuz. (özellikle kapı vizesi alanlar için önemli)
Dezavantaj: Diğer hatlardan 5 Euro daha pahalı. Akşam gidiş veya sabah dönüş yok (Perşembe* hariç)
 B) Ayrıca Ayvalık-Petra hattı 1 saat 15 dakika sürüyor. Gişede yetişkin için gidiş-dönüş 45 Euro ödeniyor.
(0-6 yaş 2 Euro, 7-12 yaş 50% indirimli) Genellikle haftada 3 gün gidiş 3 gün dönüş oluyor. Bazen gidiş sabah bazen akşam olabiliyor. Dönüş de aynı şekilde değişiyor.
Avantaj: Molyvos bölgesinde kalacaksanız ve çok dolaşmak istemiyorsanız araba kiralamamak için iyi bir fırsat. 
Dezavantaj: Katamaran kapalı katamaran, dışarı çıkmaya izin yok. Ama içeride 4 klima olması ve kapasitesinin 150yi aşmaması bu dezavantajı unutturuyor. Bunun dışında her gün olmaması. Tatil günlerinizi uydurmanız zor olabiliyor.
not: Ayvalik Petra hatti bu sene ara sira haftanin bir iki gunu calisiyor.

2.       TURYOL FERİBOTLARI: 2017 yaz ortasına kadar bir adet araçsız deniz otobüsü ve bir adet arabalı feribotu mevcuttu. Kışın çalışmayan arabalı feribotu tamamen yenilendi ve Haziran 2018 itibari ile hizmet veriyor.  Fiyatı gişede yetişkin için 30 Euro gidiş dönüş. internette 25 Euro (0-6 yaş 3 €, 7-12 yaş indirimli) Arac fiyati ayridir.
Avantaj: Zorunlu durumlar dışında sefer iptali olmuyor. Yaz-kış sefer yapıyorlar. Ofis çalışanlarından gemideki personele kadar herkes çok yardımcı, canayakın ve profesyonel. 
Dezavantaj: Limana katamarandan sonra ulaşıyor. Araçla sabah gitmek akşam dönmek isterseniz uymayabiliyor. 

3.       JALE TUR: 2017 itibariyle en büyük araçlı feribotu hizmet veriyor. Genellikle günde sabah 9:00 akşam 18:00 ikişer sefer oluyor. Fiyatı gişede yetişkin için 30 Euro gidiş dönüş. (0-6 yaş 2 €, 7-12 yaş indirimli)
Avantaj: Ayvalık-Mytilene hattının en eski firması. Yaz-kış sefer yapıyorlar ve kış sezonu daha çok gün çalışıyorlar. Arabayla gitmek isteyenler için sabah ve akşam opsiyonları esneklik sağlıyor. Yeni olan feribotunun araç kapasitesi epey yüksek.
Dezavantaj: Limana katamarandan ve genellikle Turyol’dan sonra ulaşıyorlar. Bazen sefer iptallerine rastlanabiliyor. 2018 kış döneminde bir süre çalışmayı durdurdular. 
NOT: 2019 Sezonunda bu firma bazi sorunlardan dolayi henuz calismaya baslamadi.

4.      DENTUR AVRASYA:  2018 Haziran ayı itibari ile Küçükkuyu-Petra arasında hizmet vermeye başladılar. Güçlü bir firma olarak İstanbul'da iç hat çalışmalarından sonra Kos, Samos, Kalimnos ve Leros gibi adalara sefer yapmaya başladılar. Fiyatı gişede yetişkin için 30 Euro gidiş dönüş. (0-6 yaş 3 €, 7-12 yaş indirimli) Her sabah 8:30'da seferleri var ve yaklaşık 2 saat sürüyor. Bazı günler akşam seferleri de var saat 18:00de. Dönüş için her gün 18:00'de sefer var ve bazı günler sabah da dönmek mümkün.
Avantaj: Güçlü ve köklü bir firma olarak sefer iptali yapmıyorlar ve müşteri memnuniyetini ön planda tutuyorlar. Ayvalık ve Mytilene limanlarının kalabalığına girmeden direkt Petra'ya gelmek çok daha rahat. Ayrıca gemileri yeni ve konforlu. 
Dezavantaj: Araçla geçmek isteyenler için uygun değil.

*Araç ile gelecekler için erken rezervasyon yapmakta yarar var. Özellikle bayram zamanları için.
**Genel bilgiler Mayıs-Kasım arası olan yaz sezonu için geçerlidir. Feribotlar kışın da çalışmakla beraber her gün değil haftanın belirli günleri çalışmaktadırlar.
***Kışın kış saati uygulamasına girmeyen Türkiye ile Yunanistan arasında 1 saatlik saat farkı oluşmuştur. Kış seyahatinizi planlarken Yunanistan'ın bir saat geriden geldiğini unutmayın. Türkiye-Yunanistan saat farkı yazısı için tıklayınız.

Midilli Adası Petra Gümrük Kapısı
Petra Limanı'na vardığınızda bu kapıdan giriyorsunuz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR