GEZİ ROTASI: KUZEY MİDİLLİ

GEZİ ROTASI: KUZEY MİDİLLİ
Midilli Adası skala skamnia
Küçük balıkçı köyü Skala Skamnia'da şirin mi şirin Panagia Gorgona yani Denizkızı Meryem Ana Kilisesi küçük bir kayalık üzerindedir.
Midilli'nin kuzey rotası genellikle her turda(günübirlik turlar dahil) herkesin görmesi gereken en güzel yerleri içerir. Kuzey rotasını en güzeli tersten yapmak yani Molyvos veya Petra'dan başlayıp Mytilene'de sonlandırmaktır. Sebebi de hem yemek organizasyonları daha iyi yapılabilir hem de sabah enerjisiyle esas yürünmesi gereken yerleri daha rahat gezersiniz.

Lesvos Molyvos view
Molyvos Çarşısı'nda muhteşem manzaralı restoran ve kafelerde leziz yemekler yiyebilir veya birşeyler içebilirsiniz

Lesvos Molyvos market
Bütün Molyvos Çarşısı'nın üstü mor salkımlarla kaplıdır

Adanın en beğenilen turistik bölgesi kuzeyde Molyvos-Petra bölgesidir. Her yaz binlerce Avrupalı ve Türk turist bu şirin sahil köylerinde tatillerini geçiriyor.  Yeşille mavinin birleştiği kuzey bölgede Anaxos, Petra ve Molyvos üç ayrı koydan aynı adalar grubuna bakarlar. St. George adası veya başka adıylaTavşan adası ve daha küçük üç adacık daha harika manzarayı tamamlarlar. 


Lesvos Molyvos castle
Molyvos Kalesi geceleri Molyvos'u bir masal köyüne çeviriyor. Ağustos ayında uluslararası klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapıyor..
 Molyvos için Midilli'nin Alaçatısı derler, Assos'a da benzer. Taş sokakları, taş evleri ve hatta yürümesi çok da konforlu olmayan ama harika gözüken taş kaldırımlarıyla doğayla çok bütünleşmiş bu otantik ve turistik köy Unesco koruması altındadır. O yüzden çok da fazla değişmiyor. Molyvos'ta labirent gibi sokak aralarında resmen kaybolursunuz, her an önünüze çok güzel bir ev, konak, osmanlı çeşmesi veya sizi şaşırtacak bir manzara çıkabilir. Çarşının üzerinde mor salkımlar sokakları tünel gibi sarmış en sıcak zamanlarda bile çarşıyı serin tutuyor mart sonu ve nisan başı büyük bir görsel şölen sunuyorlar. Alışveriş ile ilgili sayfamda özellikle Molyvos çarşısında birkaç favori sanatçı ve geleneksel ve yerel ürünler bulabileceğiniz bir dükkandan bahsettim, ilgilenenler tıklayabilir
Lesvos Petra view
Petra manzarası.. Tepenin arkasında Molyvos var ve en arkada gözüken tepe de Assos ve Babakale tarafları..
Molyvos gibi Petra'da da çok güzel sokaklar ve eski konaklar var. Petra ovada olduğu için daha düz, Molyvos gibi kale eteklerinde her yeri yokuş bir köy değil. Petra'ya gidip ovada kurulu köyün ortasında volkanik zamanladan kalma 35 metrelik devasal bir kaya ve üzerindeki Meryem Ana Kilisesi'ni görmemek imkansızdır. 114 merdiven çıkarak harika bir manzara görebilir ve kiliseye girebilirsiniz. Kilisedeki ikona nereden bakarsanız bakın size bakıyormuş gibi görünür. Hala faal bir kilise olduğundan bir vaftize veya bir nikah törenine denk gelmeniz mümkün. 
Lesvos Petra Panagia Glikofilousa Church
Petra'da 35 metrelik dev bir kaya üzerinde bulunan Meryem Ana Kilisesi'ne çıkmak için 114 merdiven tırmanmanız gerekiyor
 Petra çarşısı Petra'nın ortasında kafelerin olduğu yerde sahil yoluna paralel bir sokak. Sahile dik olan ortadaki sokak ise sizi kilisenin önüne kadar götürüyor. Kafelerden sokağa en yakın olan Tsalikis Pastane'sinin Petra şubesi adada en güzel ev yapımı dondurma yiyebileceğiniz yer.(favorim bademli ve sakızlı)  
Lesvos Petra
Petra'da Meryem Ana Kilisesi'ne çıkmanın ödülü bu manzara :)
Petra ve Molyvos sonrasında (kesinlikle Eftalou yolu üzerinden toprak yoldan gitmeyin) Skala Skamnia için asfalt yoldan yani Vafios-Argenos-Skamnia istikametinden yaklaşık yarım saatlik bir yol gidiyorsunuz. Tepede kartal yuvası gibi otantik köy Skamnia sizi karşılayacak, dilerseniz burayı da gezebilirsiniz. Veya Skamnia'yı geçerken aşağıya 3 km ok ile belirtilen Skala Skamnia'ya küçük ve şirin balıkçı köyüne inebilirsiniz. Burada iki tane restoran birkaç dükkan ve birkaç da cafe bulunuyor. Skala Skamnia, adada en ucuz ve en taze ıstakoz ve böceği ile ünlüdür. 
Lesvos Skala Sikaminia
Skala Skamnia şirin mi şirin bir balıkçı köyü, iki tanecik restoranı var.
Lesvos Kagia Beach
Ayrıca Skala Skamnia'ya hemen 5 km uzaklıkta Kagia taşlık plajından denize girebilirsiniz.
Yemek sonrası ister yol üzerindeki bir koyda deniz molası verin, ister Mandamados'a devam edip adanın en önemli ve mucizeler yarattığına inanılan Taksiyarhis Kilisesi'ne uğrayın. (Başmelek Archangel) Havacıların azizi olduğundan kilise önünde bir jet uçağı göreceksiniz, kiliseye bağışlanmış. Ayrıca kilisenin içinde adak için bırakılmış hediyeler görebilirsiniz. Kilisenin avlusundaki kafeteryanın lokması meşhurdur. Lokma yemek istemeyenlere Mandamados'un ünlü mandıra yoğurdu da tavsiye edilir. Üzeri bal ve fındık ile servis yapılıyor. Mandamados süt ve süt ürünleri ile meşhurdur, doğada beslenen koyun ve keçilerin sütlerinden adaya has yoğurt ve peynir gerçekten çok lezzetli.
Mandamados sonrasında da deniz molası yapabileceğiniz koylar bulabilirsiniz.Son olarak Thermi'deki eski Osmanlı oteli Sarlıca Palas (sarı ılıca) mutlaka durmanız gereken bir yer. Bahçesine girilmese de uzaktan bile bakarak zamanında adanın en güzel oteli olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDİLLİ ADASI'NDA ALIŞVERİŞ

MİDİLLİ ADASI HARİTASI

MOLYVOS'TA (MİDİLLİ ADASI'NDA) YEMEKLER VE RESTORANLAR